Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «صدای ایران»
2024-04-29@07:41:54 GMT

جولان سفته بازان در عرصه مسکن

تاریخ انتشار: ۱۳ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۶۸۰۱۷۵

به گزارش صدای ایران از صبح نو، هفته گذشته درگیری میان دلالان مسکن با پرسنل کارگزاری مسکن مهر در شهر پردیس خبرساز شد؛ درگیری‌ای که منجر به دعوا و زد و خورد شده و پای پلیس و دادستانی را به ماجرا باز کرد. داستان از آنجا آغاز شد که پس از مشخص‌شدن قیمت عرصه‌های مسکن مهر پردیس که باعث واقعی‌شدن قیمت مسکن مهر و کوتاه‌شدن دست دلالان شد، تعدادی از دلالان مسکن در آن منطقه که منافع خود را در خطر می‌دیدند با حضور در کارگزاری، اقدام به ایجاد درگیری با پرسنل و نیروهای داخلی کارگزاری کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آن‌طور که آقای سید‌مهدی هدایت، مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید پردیس ماجرا را روایت کرده است، این دلالان با ضرب و شتم پرسنل باعث ایجاد آشوب در کارگزاری شدند و دقایقی کار در کارگزاری به مشکل برخورد کرد. با ورود دادستانی و نیروی انتظامی این افراد بازداشت و افرادی که متواری بودند نیز تحت پیگرد قانونی قرار گرفتند. به گفته این مقام مسوول، این دلالان واحدهای متقاضیان را با قیمت پایین از اختیار مالکان خارج می‌کردند اما حالا با ورودی کارگزاری و همکاری واحد بازرسی شرکت عمران، نیروی انتظامی و دادستانی موضوع سامان‌دهی شده است و قرار است از این پس با خرید عرصه توسط متقاضیان واحدهای مسکن مهر، این خانه‌ها به واحدهای ملکی و با سندهای دائمی تبدیل شود و دلالان دیگر نمی‌توانند پروژه‌های مسکن مهر را به راحتی قبل خرید‌و‌فروش کنند. با وجود این سخنان اما دلالان همچنان در نقاط مختلف کشور نبض بازار مسکن را در دست گرفته‌اند. دلالان کوچک و بزرگی که برخی از آن‌ها از رانت‌های اطلاعاتی، حمایتی و اقتصادی خوبی نیز برخوردار هستند. با این حال نمی‌توان همه تقصیرها در حوزه نابسامانی مسکن و گرانی آن را به گردن دلالان انداخت چرا که جریان سرمایه‌گذاری در کشور بیمار است.

فضای سرمایه‌گذاری بیمار است
آقای محمد آیینی، مدیر عامل سابق شهر جدید اندیشه و عضو هیات مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران معتقد است که مساله اصلی نوسانات قیمت مسکن، فضای سرمایه‌گذاری در کشور است. او به خبرنگار «صبح‌نو» توضیح می‌دهد: از یک‌سو به‌دلیل موانعی که بر سر راه کسب‌و‌کار، تولید و سرمایه‌گذاری وجود دارد و از سوی دیگر به‌دلیل باز‌بودن فضای واسطه‌گری، دلالی و سفته‌بازی، قانون و قانون‌گذار نتوانسته است این فضا را محدود کند. همین امر باعث شده تا سودهای سرسام‌آور، غیرمنطقی و غیرعادلانه‌ای در فضای واسطه‌گری فراهم شود. او در ادامه یادآور می‌شود: در بخش‌های مختلف اقتصادی با این مشکلات روبه‌رو هستیم. در حوزه مسکن نیز این فضای واسطه‌گری پررنگ است. هرگاه بنا به دلایلی بازارهای رقیب محبوبیت خود را از دست می‌دهند، جریان سفته بازار وارد بازار مسکن می‌شود.

نبض بازار در دست دلالان
به گفته آیینی، در بخش مسکن همیشه دو متقاضی وجود دارد؛ یکی متقاضی واقعی و مصرف‌کننده است که ناچار به خرید مسکن است و دیگری متقاضی سفته‌باز است که به بازار ورود می‌کند و با سرمایه‌ای که وارد این بازار می‌کند به نوعی بخشی از مسکن و کالای مصرفی را از بازار خارج کرده و در جریان دلالی و واسطه‌گری قرار می‌دهد. این استاد دانشگاه توضیح می‌دهد: همیشه این جریان دوم است که باعث افزایش و نوسانات قیمت در مسکن می‌شود و وقتی که از بازار خارج می‌شوند نیز بازار به ثبات و آرامش می‌رسد. معمولاً دود این جریان سفته‌بازی به چشم مصرف‌کننده واقعی می‌رود که به دنبال خرید مسکنی برای خود و خانواده‌اش بوده است.

رواج احتکار در بازار مسکن مهر
به گفته محمد آیینی، این سفته‌بازها به نوعی به احتکار مسکن دست می‌زنند و مانند هر محتکر دیگری مسکن را می‌خرند و آن را خالی نگه می‌دارند تا درصورت افزایش قیمت، با قیمت بالاتری به فروش برسانند. او تاکید می‌کند: این شیوه سفته‌بازی و احتکار متاسفانه در بخشی از مناطقی که مسکن مهر در آنجا ساخته شد نیز مرسوم و دچار این آفت خطرناک شد. به‌طور مثال در شهری مانند پردیس که از شرایط آب‌وهوایی خوبی نیز برخوردار بود، دلالان انتظار افزایش قیمت را داشتند؛ لذا به این مناطق ورود پیدا کردند و از متقاضیان واقعی که ثبت‌نام‌کننده اولیه بودند اما نتوانسته بودند خرید قسطی خود را ادامه دهند، خانه‌ها را خریداری کرده و با بالا بردن این خانه‌ها، به مصرف‌کننده واقعی آسیب زدند.
نکته مهمی که نباید از نظر دور داشت این است که مسکن مهر، مسکنی حمایتی بود که به نوعی با قیمت تمام‌شده و بدون قیمت زمین برای افراد کم‌درآمد و متوسطی ساخته شده بود که از هیچ‌گونه زمین دولتی استفاده نکرده بودند. به گفته آیینی، قانون سامان‌دهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن این اجازه را داده بود که هر خانواده ایرانی بتواند برای یک‌بار از حمایت دولتی برخوردار باشد. با توجه به هدف قانون‌گذار، خرید و فروش این مسکن‌های مهر به قیمت‌های بالاتر کار قبیح و زشتی است چرا که قرار بوده این منابع عمومی در اختیار افرادی قرار گیرد که تاکنون هیچ‌ استفاده‌ای از حمایت دولتی نکرده بودند ولی سفته‌بازها به این حوزه نیز آسیب زدند.

منبع: صدای ایران

کلیدواژه: بازار مسکن صدای ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۸۰۱۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

با بودجه ۳میلیارد تومانی در کجای پایتخت می‌توان خرید؟/ جدول قیمت‌ها

به گزارش خبرآنلاین،فروردین امسال توقع مدنظر دلالان از بازار مسکن شهر تهران برآورده نشد. آن‌طور که واسطه‌های ملکی می‌گویند گروهی از متقاضیان سرمایه‌گذاری در بازار ملک که به شکل سنتی از نیمه دوم فروردین فعالیت خود را به منظور ارزیابی وضعیت این بازار آغاز می‌کنند با این برآورد که بازار مسکن در سال جاری ظرفیت رشد چندانی در مقایسه با بازارهای رقیب ندارد از خرید ملک منصرف شدند.

ایسنا در خبری نوشت:در حال حاضر تقاضای سرمایه‌گذاری در بازار مسکن کاهش محسوسی در مقایسه با سال‌های گذشته دارد. با این حال به گفته مشاوران املاک، عده‌ای از بخر و بفروش‌ها فایل‌های زیر قیمت را در مناطق شمالی تهران خریداری و با سود بیش از نرخ تورم، آپارتمان مدنظر را فایل می‌کنند.

مقاضای مصرفی خرید مسکن نیز پس از رشدهایی که از اواخر سال ۱۳۹۶ آغاز شد و ادامه یافت به نوعی از بازار حذف شده است. با این اوصاف به نظر می‌رسد بازار ملک در اردیبهشت کم‌رونق‌تر از مدت مشابه سال گذشته باشد.

دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!

فروردین سال گذشته تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی در پایتخت ۱۷۵۷ فقره بود. اردیبهشت نیز ۴۳۵۹ فقره خرید و فروش آپارتمان در تهران انجام شد. اسفند ۱۴۰۲ این تعداد ۶۱۷۹ فقره بود.

درخصوص قیمت نیز طبق اعلام بانک مرکزی، میانگین قیمت هر متر مربع مسکن شهر تهران در فروردین و اردیبهشت پارسال به ترتیب ۶۶.۴ میلیون و ۷۵.۳ میلیون تومان بود. این رقم تا پایان سال به ۸۱.۴ میلیون تومان رسید که در مقایسه با اسفند سال قبل از آن ۲۴.۸ درصد رشد یافت.

با توجه به تورم عمومی حدود ۴۰ درصد و رشد حدود ۲۴ درصدی قیمت مسکن در پایتخت ارزیابی کارشناسان و فعالان بازار مسکن این است که این بازار از ظرفیت لازم برای رشد برخوردار نیست.

بیشتر بخوانید: پیش‌بینی ترسناک یک کارشناس بازار مسکن/ احتمال افزایش ۴۰ درصدی اجاره

یکی از مشاوران املاک فعال در منطقه ۱ تهران درخصوص وضعیت بازار ملک در اردیبهشت به ایسنا گفت: بازار مسکن بی‌مشتری است. با وجود آن‌که در مناطق شمالی تهران بعضا میزان افزایش قیمت آپارتمان با نرخ دلار سنجیده می‌شود امسال میزان رشد آن به اندازه بازار ارز نبوده است. قیمت‌های پیشنهادی تقریبا ۱۰ تا ۱۵ درصد نسبت به اسفند بالا رفته، اما خریدار وجود ندارد.

وی افزود: در منطقه ۱ میزان خرید و فروش، قیمت را تعیین نمی‌کند بلکه دلالان به منطقه قیمت می‌دهند. یک سری سرمایه‌گذار، واحدها را خریداری می‌کنند و اجاره هم نمی‌دهند. برای آن‌که مالیات خانه خالی مشمولشان نشود مثل ماشین، آپارتمان را با سند وکالتی واگذار می‌کنند. بخر و بفروش‌ها بین خودشان معامله می‌کنند، ولی سند نمی‌زنند.

یکی از واسطه‌های ملکی در جنوب شرق تهران نیز گفت: با آمدن سال جدید، قیمت ملک مقداری تغییر کرد، ولی تعداد مشتری تغییر چندانی نکرد. البته رکود به شدت پارسال نیست. در دفتر ما تقریبا هفته‌ای یک مبایعه‌نامه (خرید و فروش) امضا می‌شود، اما این‌طور نیست که بگوییم بازار رونق گرفته است. نرخ‌های اعلامی مالکان هم ۱۰ تا ۱۵ درصد تغییر کرده، ولی هنوز تثبیت نشده است.

منبع : ایسنا

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900639

دیگر خبرها

  • ادامه روند کاهشی قیمت دلار در بازار
  • با بودجه ۳میلیارد تومانی در کجای پایتخت می‌توان خرید؟/ جدول قیمت‌ها
  • ریزش قیمت دلار تا ۵۸ هزار تومان!
  • نزول طلا و ارز ادامه دارد | افزایش تیراژ تولید خودرو
  • وضعیت بازار ملک در تهران / دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!
  • آپارتمان‌های تهران بدون مشتری ماند؛ قیمت مسکن متری چند؟
  • روز حساس برای سکه‌ بازان؛ شرط مهم برای کاهش قیمت سکه
  • دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!
  • نرخ رهن در بازار تهران؛ رهن مسکن در محله شادآباد ۵۸۰ میلیون تومان
  • شوک شدید به بازار طلا / زیان سکه‌بازان سنگین شد